Türkiye'de Lise Devam Oranının Artırılması İçin Şartlı Nakit Transferinin (Şartlı Eğitim Yardımı) Etkisinin Güçlendirilmesi (ŞNT-II) Projesi
2022 İlk Çeyrek Basın Özeti
T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünce, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynaklarıyla yürütülen Şartlı Eğitim Yardımı Programının lise devam oranları üzerindeki etkisinin artırılması amacını taşıyan ve Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği eş finansmanı ile Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) kapsamında yürütülen “Türkiye'de Lise Devam Oranının Artırılması İçin Şartlı Nakit Transferinin Etkisinin Güçlendirilmesi (ŞNT-II) Projesi” çalışmaları yoğun gündemle devam ediyor.
2023 yılının sonunda tamamlanması hedeflenen proje, sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarının liseye devam etmeleri ve okulun açık olduğu aylarda bir ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık yapmamaları şartıyla yapılan ulusal Şartlı Eğitim Yardımları konusunda yerel düzeydeki hizmet sağlayıcıların farkındalığının ve verilen hizmetin kalitesinin artırılmasını amaçlıyor. Proje ile aynı zamanda Şartlı Eğitim Yardımı Programı’nın ulusal düzeyde etki değerlendirmesinin ve izleme-değerlendirme mekanizması çalışmasının yapılarak sosyal yardım ve sosyal hizmetlerin entegrasyonu için önleyici ve koruyucu programları içeren bir model geliştirilmesi hedefleniyor.
Projede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatının personeli, programdan faydalanan öğrenci ve veliler için çok yönlü bir eğitim planlama takvimi bulunmaktadır. Bu kapsamda ilk olarak erken okul terki/okula devamsızlık konusundaki Literatür Taraması Çalıştayı 17 Aralık 2021’de gerçekleştirilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşları, STK temsilcileri ve akademik camianın katılımı ile erken okul terkinin mevcut durumu ve gelecek projeksiyonlarının tartışıldığı verimli bir çalıştay gerçekleştirilmiştir. Literatür taraması Şubat 2022’de Faydalanıcı’ya sunulmuştur.
17 Ocak 2022 tarihinde proje kapsamında gerçekleştirilecek etki analizi araştırması için çalışma grubu toplanmıştır. Saha çalışmalarında göz önünde bulundurulması gereken ve projenin verimliliğini artıracak hususlar üzerinde çalışılmıştır.
Sonrasında 17 ve 18 Ocak 2022 tarihlerinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile proje araştırma ekibi toplantılar gerçekleştirmiş ve Şartlı Eğitim Yardımının etkisi üzerinde Genel Müdürlük yetkilileri ile görüş alışverişinde bulunulmuştur.
Ocak 2022 itibarıyla Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığının görüşleri ile projenin iletişim yol haritası çalışması tamamlanmış ve tüm proje uygulama sürecince kullanılacak iletişim stratejileri belirlenmiştir. İletişim yol haritasında hasıl olan ihtiyaçlar doğrultusunda süreç içerisinde yaşayan bir belge olması hasebiyle zaruri değişiklikler yapılacaktır.
Yol haritasına göre aşağıdaki tarihlerde ve illerde Millî Eğitim Bakanlığı personeli ile gerçekleştirilecek eğitimlere ilişkin Bölgesel Odak Grup Toplantıları düzenlenmiştir:
Bu toplantılarda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarından ve faydalanıcılardan oluşan 213 katılımcı yer almış ve öğrencilerin okula devam süreçlerini etkileyen faktörler, şartlı eğitim yardımları, okul ortamları hakkındaki görüşleri alınmıştır. Projenin ilerleyen süreçlerinde bu görüş ve öneriler üzerine okul devamsızlığında koruyucu, önleyici ve müdahale edici programlar hazırlanacaktır. Mart 2022 itibarıyla Koruma Programı Yol Haritası hazırlanmıştır ve hâlihazırda ön taslak üzerinde çalışılmaktadır.
25 Şubat Cuma günü Fayda Sahibi kurum olan Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü katılımı ile Ankara’da “Etki Analizi Metodolojisi Çalıştayı” gerçekleştirilmiştir. Çalıştay’da katılımcılar, Türkiye’de 2003’ten beri uygulanan Şartlı Eğitim Yardımı programının etki analizi kapsamında yapılacak araştırmalarla ilgili görüş alışverişinde bulunmuştur.
Farkındalık Yaratma Çalışmaları
Ocak 2022 tarihinde onaylanan İletişim Yol Haritası kapsamında Görünürlük Materyallerinin hazırlıkları tasarım aşamasındadır. Projenin logosu ve sloganı geçtiğimiz Kasım ayında onaylanmış, Ocak ayında sosyal medya hesapları açılarak önemli gelişmelerin sosyal mecralardan da (Instagram, Twitter, Facebook, Linkedin) duyurulması çalışmaları başlamıştır.