Türkiye'de Lise Devam Oranının Artırılması İçin Şartlı Nakit Transferinin (Şartlı Eğitim Yardımı) Etkisinin Güçlendirilmesi (ŞNT-II) Projesi
2022 İkinci-Üçüncü Çeyrek Basın Özeti
Bilindiği üzere “Türkiye'de Lise Devam Oranının Artırılması İçin Şartlı Nakit Transferinin Etkisinin Güçlendirilmesi (ŞNT-II) Projesi” T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynaklarıyla yürütülmektedir. Ülkemizdeki toplam 1003 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda çalışan 9000’den fazla personelin özverili çalışmaları ile devam eden projede ikinci ve üçüncü çeyrek gelişmeleri şu şekildedir:
Şartlı Eğitim Yardımı Programının lise devam oranları üzerindeki etkisinin artırılması amacını taşıyan ve Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği eş finansmanı ile Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) kapsamında yürütülen projede Nisan ayında Müdahale 1.2.4.2 Koruyucu Programın Tartışılması ve Sonuçlandırılması kapsamında 1. ve 2. Çalıştaylar düzenlendi. 4-8 Nisan tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen Çalıştaylara merkez ve taşra teşkilatlardan idari personel ve öğretmenler katılarak erken okul terkini önleme konusunda görüş alışverişinde bulundu.
30.06.2022 tarihinde ise Yararlanıcının Operasyon Kıdemli Temsilcisi (SROB), AB-Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi, Program Sözleşme Yöneticisi, Operasyon Koordinasyon Birimi Üyeleri ve Teknik Destek Ekibinin katılımlarıyla 15. Aylık Yönetim Toplantısı gerçekleştirildi. Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda projedeki gelişmeler ele alındı. Akabinde ise operasyonel düzeyde 6. ve proje düzeyinde 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı düzenlenerek yerel paydaşların fikir ve katkıları alındı.
ŞNT programlarının bugüne kadarki başarı düzeyini sahadan ve seçilen ulusal göstergelerden alınan verilere dayanarak istatistiksel olarak ortaya koymak için tasarlanan Müdahale 3.1’in “Türkiye’de ŞNT Programlarının Etki Analizi” kapsamında derinlemesine görüşme ve odak grup toplantıları gerçekleştirildi. 27 Temmuz’da Ankara’da gerçekleşen görüşmelere ve toplantılara Şartlı Eğitim Yardımı faydalanıcıları, öğretmenler, muhtarlar, idareciler ve vakıf personelleri katıldı. Verimli geçen toplantılar ve görüşmeler 28-29 Temmuz’da İzmir’de, 2-3 Ağustos’ta Van’da, 3-4 Ağustos’ta Hatay’da ve 8-9 Ağustos’ta Malatya’da devam etti.
8-12 Ağustos tarihleri arasında Müdahale 1.2.4.2 Koruyucu Programın Tartışılması ve Sonuçlandırılması kapsamında 3. ve 4. Çalıştaylar düzenlenerek idari personel ve öğretmenlerin erken okul terkini önleme konusundaki fikir ve önerileri ele alındı.
Projede Müdahale 3.1’in “Türkiye’de ŞNT Programlarının Etki Analizi” kapsamında derinlemesine görüşme ve odak grup toplantıları 22-23 Ağustos’ta Şanlıurfa’da, 24-25 Ağustos’ta Gaziantep’te, 1-2 Eylül’de İstanbul’da, 5-6 Eylül’de Edirne’de, yine 5-6 Eylül’de Diyarbakır’da ve 7-8 Eylül’de Mardin’de devam etti.
Projede 1.2.4.4 Müdahale Programının Tartışılması ve Sonuçlandırılması kapsamında 1. ve 2. Çalıştayı Ankara’da 19-23 Eylül tarihleri arasında düzenlendi. Erken okul terkinin önlenmesinin ele alındığı toplantılara merkez ve taşra teşkilatlardan rehber öğretmenler katıldı.
Müdahale 1.1.3 kapsamında Ankara’da 26-30 Eylül tarihleri arasında, Adana’da ise 4-6 Ekim tarihleri arasında 1., 2. ve 3. Eğitimler verildi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı personellerinin katılımıyla gerçekleşen eğitimlerde psiko-sosyal beceriler, cinsiyet, çocuk koruma, dezavantajlı gruplarla görüşme teknikleri ve raporlama, hane ziyaretlerinde olası sosyal gözlem yaklaşımları üzerinde duruldu.